Van alles voor het eerst - Reisverslag uit Vera, Spanje van Carlijn Jansen - WaarBenJij.nu Van alles voor het eerst - Reisverslag uit Vera, Spanje van Carlijn Jansen - WaarBenJij.nu

Van alles voor het eerst

Blijf op de hoogte en volg Carlijn

14 Juni 2005 | Spanje, Vera

¿Qué tal en Holanda? ¿Está lluvioso? (Hoe is het in Nederland? Regent het?) Está soleado aquí y treintayuno grados. (het is hier zonnig met 31 graden.) Ben mijn geleerde spaanse woorden in de praktijk aan het brengen.

Ik heb gister mijn eerste spaanse bestelling gedaan voor een soort tuinslang om de eerste palmbomen op het terrain te kunnen water geven. Vandaag komen ze. Ze hebben een jaar nodig om op een andere plek te kunnen wortelen, dus dan is nu wel een goed moment. De buitenste bladeren worden eraf gesnoeid en de rest wordt ingepakt, zodat ze niet teveel water onttrekken voor de rest van de boom. De stam wordt zoals een tent gespannen met touw, zodat deze ook meteen goed staat en niet te flexible kan meewaaien met de wind. Het eerste begin is er, terwijl ik er weinig mee vn doen heb gehad, voelt het wel als een soort start van de camping. Trouwens ik heb wel meegeholpen, want ik heb (zonder dat ik het wist) poep staan scheppen in het gat waar de palmbomen kwamen te staan. Geitenmest! Niet eens wat geroken… Kan je je niet voorstellen.

Afgelopen vrijdag was Día de Patrona van Vera (dag van de beschermheilige!) en heb mijn eerste processie meegemaakt. Eigenlijk per ongeluk, want ik ging naar het dorp omdat ik wist dat er feesten waren en ik wilde wat kaarten in de brievenbus doen.
Niemand kon het me vertellen waar de brievenbus was. Ze stuurden me naar het postkantoor, heel logisch, maar in die gele brievenbus kon ik mijn kaarten niet kwijt daar kon ik alleen postzegels kopen (de klep ging niet open!). Ik dacht dat een politieman mij wel kon helpen, mar helaas ook de politieman, ondanks zijn goedbedoelde engels, wist eigenlijk ook niet waar ik mijn kaarten kwijt kon. Het was hartstikke druk op dat plaza. Ik zo eens een beetje rondvragen wat er gebeurde en ze legden me uit dat dit de religieuze optocht van Vera was. Er volgt een boel tromgeroffel en een soort van mariabeeld wordt gedragen door wel 30 mannen tot aan een kerkje en dan wordt zij heel voorzichtig naar binnen gedragen en wordt er met rozeblaadjes gegooid. Ik heb er foto´s van gemaakt en wanneer ik heb uitgevonden hoe het werkt, zul je ze zien op de website.

Zaterdag ben ik voor het eerst op stap geweest met de drie meiden: Gerbi, Nadia en Wendy in Mojacar (vlakbij Vera). Spanjaarden vieren om alles feest en je kan het zo gek niet bedenken of er wordt feest gevierd. Ze kennen bijvoorbeeld “Je Santo”. Dat is een soort naamdag van een heilige die jouw naam draagt. De dame die hier van alles in huis schoonmaakt heet Antonia en gister was haar Santo. De heilige heet San Antonia en op die dag kijgen alle Antonia´s kadootjes. Ik heb mijn naam spontaan veranderd in Cecilia, want die naamdag bestaat al en is op 22 november. Niet vergeten dus!!! Is wel handig zo om het half jaar een soort verjaardag. Maar goed in Mojacar was dus een feest dat heet de Moren en de Christenen. Ze vieren dit feest omdat de één de ander overwon, maar wie nou wie heft verslagen, weet eigenlijk niemand, ik heb het zelfs nagevraagd aan mijn spaanse leraar en die wist het ook niet! Het stappen was leuk, ik heb me weer gigantisch misdragen, tenminste… ik heb veel lol gehad (soms echt in mijn eentje): dansen midden op een plein waar alleen ik stond te dansen en de drie meiden een beetje aan de kant stonden. Een hit hier is: Zak, zak, zak maar lekker door… Niet mijn muziek, maar wel grappig dat ik dat nummer kan verstaan en die spanjaarden zich daar enorm op staan uitsloven. Heb gin tonic gedronken en dat beviel niet echt heel best ´s nachts. Voortaan maar gewoon aan de fris.

• 14 Juni 2005 - 19:29

Wilja:

Heey Carlijn, jou verhalen uit het warme zuiden klinken erg spannend. Volgens mij vermaak jij je daar erg goed. En mocht ik ooit geld hebben voor een vakantie weet ik je te vinden.

Liefs Wilja

BTW, je kan je Cecilia verjaardag wel tegelijk met Michelle vieren, haar tweede naam is namenlijk ook Cecilia.. Dus extra groot feest!!!

• 15 Juni 2005 - 07:44

Wiedje:

Hola Carlijnita!

Palmbomen.... Die wil ik ook wel in mijn tuin voor het optimale vakantiegevoel. Kun je anders niet wat palmboomplantjes deze kant op sturen? En bestel er dan gelijk zo'n tuinslang bij!!! ;-)
    Het lijkt hier in Holanda ook eindelijk zomer te worden, er komt weer een tropisch weekend aan en momenteel zorgen de bijna strakblauwe lucht en een zachtwindje bij een temperatuur van ongeveer 20 graden ook al aardig voor het zomergevoel.
    Goed te lezen dat je het naar je zin hebt! Ga je zo weer wat ins&outs van hier mailen, ben je weer op de hoogte.

Hele dikke knuffel en succes met de palmbomen!

PS Hoest nu met je spinnen... Lees ik nix meer over... Wel volhouden hé!!!!!

• 15 Juni 2005 - 10:26

Maarten:

Klinkt goed, Cicilia. Gaan ze op je 'verjaardag' ook Simon & Garfunkel draaien. :-)

xm

• 19 Juni 2005 - 10:46

Nadia:

holaaaaaaaaa! sorry maar even un error uit je verhaal halen.Drie meiden aan de kant zonder te dansen!! Que mentirosa eres!!! Zoek dat maar effe op!!jiji!! Dikke kus!!!!!!!Muakis!!

• 09 Januari 2006 - 22:39

Sven:

Hey Carlijn. ben me even aan het bij lezen na aanleiding van je mailtje van 22 dec. Elkaar een beetje uit het oog verloren, maar 2006 doe ik m'n best!
    Groetjes Sven